Slik kommer konkurrentene dine i media

Gir du bort spalteplass du selv kunne tatt?

Redaksjonell omtale gir troverdighet til budskapet ditt, og i en avis, et magasin eller på et nettsted er det redaktøren som har det siste ordet. Kommer du på trykk, er budskapet filtrert, vurdert og funnet interessant for den målgruppen mediet har. Dette filteret er bra, det styrker din troverdighet!

Du har kanskje lagt merke til at konkurrentene eller motdebattanter til stadighet stikker seg ut og breier seg i en dobbelside i et magasin eller en avis? Det er ikke alltid like gøy der du sitter med morgenkaffen, klar for en ny dag med kamp om kunder og synlighet.

Hvordan kan det ha seg at de andre alltid har en historie å fortelle og hva er det som gjør at de plukkes opp gang etter gang og tilsynelatende sklir rett gjennom dette filteret?

Jeg beklager å si det, men i all hovedsak skyldes dette slike som oss.

Det positive er imidlertid at vi gjerne hjelper deg, slik at det er konkurrentene som får ødelagt morgenkaffen neste gang!

Sammen med kundene våre, som kan være både selskaper, organisasjoner eller enkeltpersoner, finner vi historiene du vil ha ut. Det er enkelte der ute som refererer til redaksjonell omtale som gratis oppmerksomhet, men slik er det ikke, dessverre. Du må regne med å investere både tid og penger i å finne den riktige historien.

Noen ganger kommer den lett, andre ganger må du jobbe litt mer for den. Men at dere har en historie, det er jeg sikker på. Det er bare ikke sikkert det er den historien du så for deg når du begynte å tenke på dette.

Ønsker du å håndtere mediene selv har jeg laget en liten huskeliste for deg som vil ha redaksjonell omtale.

Jobber du mot media har du alltid mer enn én målgruppe

Alt for ofte ser vi pressemeldinger som bare snakker til avsenders publikum. Da har ikke de som har laget pressemeldingen gjort jobben sin godt nok. Treffer du ikke journalisten og har lagt til rette for at hen kan gjøre en god jobb kommer du IKKE på trykk.

Legg merke til at jeg skriver journalisten. Noen ganger bør man være så spesifikk at man tilpasser budskapet i pressemeldingen for å plukkes opp av et bestemt medie eller en bestemt type journalist. Det krever kunnskap om mediene og hva de enkelte journalistene engasjerer seg i. For deg som privatperson kan det være en utfordring å holde seg så oppdatert, men et godt byrå bør ha god oversikt her.

Du vil jo ut i dag. Så hvor starter du?

Før man tenker på plassering er det viktig å definere hva du vil fortelle og formålet med dette. Er det snakk om en spesifikk historie, eller er det et ledd i en større markedsstrategi?

Mange ser nok nytten i å kontakte et byrå for å hjelpe seg. Når vi går inn i disse prosessene vil vi i første omgang fungere som en fasilitator som løfter opp de sakene dere ønsker å få belyst. Blir dette gjort riktig er vår erfaring at man ofte finner nye vinklinger, og ikke minst saker som kanskje har et enda større potensiale for å bli både publisert og husket. Ikke sjelden får de involverte seg en skikkelig aha-opplevelse i slike prosesser når de ser hvor mange relevante historier de faktisk sitter på.

Sitter du med noe som må ut nå? Kontakt oss her så ser vi hva vi kan få til.

Krever plan og prioritering

Når historiene har kommet på bordet, gjør vi alltid en prioritering. Dette går både på viktighet og tidspunkt for når saken er aktuell. Ønsker du å komme ut i trykte medier må vi også ta hensyn til ledetid på trykk o.l. En sak som skal ut i juni må kanskje plasseres allerede i februar. For dagspressen er dette selvfølgelig annerledes, men også her gjelder det å ha en plan.

Når prioriteringen er gjort definerer vi mediet vi mener passer til de forskjellige sakene, basert på den eller de målgruppene kundene våre ønsker å treffe.

Husk at et produkt kan ha flere målgrupper, og da er det ikke sikkert at ett medie dekker alle behovene, eller at samme historie engasjerer alle målgruppene like godt. Er du usikker på hvor du treffer din målgruppe? Snakk med oss eller ditt byrå.

Etter at både formål, målgruppe, medie og historie er definert går vi i gang med historiefortellingen og bearbeiding av nettverket vårt. Det er her vi ser hvordan vi forteller historien slik at den har en nyhetsverdi god nok for fortjent redaksjonell omtale.

Lag hendelsen selv

Noen ganger er det lurt å gå ut over den tradisjonelle pressemeldingen. Det kan være et PR-stunt, et event, en undersøkelse eller noe i nyhetsbildet som må brukes aktivt. Kanskje må vi gå inn og konstruere en hendelse for å skape engasjement rundt historien vi ønsker å fortelle.

Er det synlighet du søker trenger ikke nyhetssaken handle om produktet eller løsningen din engang. Man kan rett og slett lage en hendelse som engasjerer og plassere seg selv i hovedrollen. Ingen gjør dette bedre enn Redbull, du husker kanskje denne?

Bildene av Felix Baumgartner gikk verden rundt da han i 2012 ble det første mennesket til å bryte lydmuren for egen maskin. Redbull hadde regi fra A-Å. Stuntet ble imidlertid ansett å ha allmenn interesse og gikk sin seiersgang i redaksjoner rundt om i hele verden. Her var historien også sterk nok til at man fikk viral spredning i sosiale medier og millioner av visninger på Youtube. 

Det er mange måter å havne i media på, men du havner sjelden der ved en tilfeldighet. Uansett hvordan du kommer dit, bør du ha en strategi for hva du skal si.

Ønsker du å håndtere dette på egenhånd? Les min huskeliste for deg som vil ha redaksjonell omtale.
Blir dette feil prioritering av din tid står vi selvfølgelig klare for å hjelpe deg.

Ring meg direkte eller kontakt Storycraft her.